In het kader van 80 jaar vrijheid in Nederland biedt Filmhub docenten een bijzondere manier om met hun leerlingen stil te staan bij de waarde van vrijheid: via film. Zij maken hierbij gebruik van de Four Freedoms, vier fundamentele vrijheden die in 1941 door de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt werden benoemd als basis voor een vreedzame en rechtvaardige wereld:
vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van angst.

Deze vrijheden vormen niet alleen de kern van democratie en mensenrechten, maar zijn ook vandaag de dag nog uiterst relevant. Ze helpen ons nadenken over maatschappelijke vraagstukken zoals persvrijheid, gelijke kansen en veiligheid.

Hoewel we in Nederland al tachtig jaar in vrijheid en vrede kunnen leven, is dat helaas op veel andere plekken in de wereld niet het geval. Conflicten en oorlogen, zoals het Israëlisch-Palestijns conflict en de oorlog in Oekraïne, laten zien hoe kwetsbaar vrijheid kan zijn. Film is een krachtig middel om deze thema’s invoelbaar te maken en gesprekken op gang te brengen in de klas. Daarom hebben we een selectie films onderverdeeld op basis van de Four Freedoms, zodat docenten en leerlingen kunnen reflecteren op de betekenis van vrijheid, toen en nu.

Meer informatie over De Vier Vrijheden en bijbehorende lessen vind je hier.